jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To bardzo zdrowy posiłek, gdyż warzywa i mięso ugotowane są w parze z ziołami.

Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary

 

  • 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 pierś z kurczaka lub 2 kotlety schabu bez kości
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 kg brukselki
  • 1 brokuł

 

 

Sposób przygotowania:

Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary
Mieszamy olej, miód sok z cytryny i tymianek. Dodajemy odrobinę soli i czarnego pieprzu. Mieszaniną smarujemy mięso. Odstawiamy na 15 minut. Obieramy brukselkę i brokuły. Większe kawałki kroimy na połówki, a brokuły na różyczki. Oprószamy warzywa pieprzem ziołowym i odrobiną soli (choć nie jest to konieczne). Wstawiamy warzywa do koszyczków parowaru. Na tacy parowaru rozkładamypokrojone w plastry mięso. Nastawiamy parowar na 30 minut. Parujemy wszystko razem. Kaszkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy masło i pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Solimy do smaku . Ciepłą kasze zawijamy w koc i odstawiamy. Po około 15 minutach wyjmujemy brokuły, po 25 minutach brukselkę -powinna być miękka. Sprawdzamy po 30 minutach czy mięso jest ugotowane. Jeśli tak , kroimy je w kostkę.W przeciwnym wypadku parujemy jeszcze tyle, ile potrzeba. Nakładamy na talerze kaszę, posypujemy ją kostką mięsną i obkładamy warzywami.
Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary
Kaszkę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary
Warzywa oprószamy warzywa pieprzem ziołowym i odrobiną soli
Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary
Przed włozeniem do parowary brokuły dzielimy na różyczki
Kaszka kukurydziana z dodatkami z pary
Nakładamy na talerze kaszę, posypujemy ją kostką mięsną