Sposób przygotowania:
Pizza salami picantePrzygotowanie ciasta
Drożdże rozrabiamy w letniej wodzie. Dodajemy 1 łyżkę mąki i cukier, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży i sól. Ciasto mieszamy przez kilka minut łyżką, a następnie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota planetarnego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie sosu
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną. Sos blendujemy.
Przygotowanie dodatków
Cebulę i papryki kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, oprószamy solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Pomidorki kroimy na połówki.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Porządnie rozgrzewamy w nim blat do pieczenia pizzy.
Ciasto rozwałkowujemy i nadajemy mu pożądany kształt. Ciasto przekładamy na blat do pieczenia.
Na cieście rozsmarowujemy sos i układamy dodatki: salami, pieczarki, paprykę z cebulą, pomidorki, na wierzch ser.
Pieczemy przez ok. 15 minut.