Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Pizza salami picante

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza z pikantnym salami, pieczarkami, papryką, cebulą i pomidorkami daktylowymi, posypana mozzarellą.

Pizza salami picante

Składniki:

Pizza salami picante

Na ciasto (na 2 pizze):

Na sos:

Dodatki:

  • kilkanaście plastrów pikantnego salami
  • kilkanaście pomidorków daktylowych
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryku
  • 1/2 żółtej papryki
  • kilka dużych pieczarek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 18 dag sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Pizza salami picante

Przygotowanie ciasta

Pizza salami picante
Z powyższych proporcji otrzymałam ciasto na dwie pizze

Drożdże rozrabiamy w letniej wodzie. Dodajemy 1 łyżkę mąki i cukier, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży i sól. Ciasto mieszamy przez kilka minut łyżką, a następnie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota planetarnego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie sosu

Pizza salami picante
Przygotowujemy sos pomidorowy z oregano i bazylią

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną. Sos blendujemy.

Przygotowanie dodatków

Pizza salami picante
Cebulę i obie papryki smażymy na oliwie z oliwek

Cebulę i papryki kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, oprószamy solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Pomidorki kroimy na połówki.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Pieczenie

Pizza salami picante
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C

Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Porządnie rozgrzewamy w nim blat do pieczenia pizzy.
Ciasto rozwałkowujemy i nadajemy mu pożądany kształt. Ciasto przekładamy na blat do pieczenia.
Na cieście rozsmarowujemy sos i układamy dodatki: salami, pieczarki, paprykę z cebulą, pomidorki, na wierzch ser.
Pieczemy przez ok. 15 minut.