Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Kaszubska zupa rybna

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polecam ma chłodne majowe dni.

Kaszubska zupa rybna

Składniki:

Kaszubska zupa rybna

 

 

Sposób przygotowania:

Kaszubska zupa rybna
Rybę oczyścić, wypatroszyć, ściągnąć ciemną skórkę, odciąć płetwy i ogon, posolić i pozostawić na 0,5 godz. W garnku zalać warzywa i przyprawy 1,5 litra wody. Ugotować wywar, przecenić. Dodać sok z cytryn i włożyć rybę. Rybę gotować 10 minut na wolnym ogniu, po czym ją wyjąć ostrożnie z wywaru i odłożyć na talerz. Śmietanę połączyć z mąką, wlać do zupy, zagotować wywar. Przyprawić i osolić. Można ozdobić gotowanym jajkiem, przekrojonym na pół. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Zupa świetnie smakuje z razowym chlebem.