Sposób przygotowania:
Kaszubski czekoladowiec
Dobrze schłodzone mleko wlewamy do rondelka. Tabliczkę czekolady kroimy dużym nożem na mniejsze kawałki , a następnie dodajemy do mleka. Masło kroimy w kostkę i też dodajemy do mleka. Wszystko powoli podgrzewamy cały czas mieszając ( do momentu aż składniki się rozpuszczą). Pozostawiamy na gazie do momentu pojawienia się bąbli i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Herbatniki siekamy nożem lub kruszymy na małe kawałki. Migdały i morele drobno siekamy. Do przestudzonej masy czekoladowej dosypujemy bakalie oraz herbatniki. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki równomiernie się rozprowadziły.
Blachę wykładamy folią spożywczą i wylewamy gotową masę czekoladową. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu czekoladowiec jest gotowy do zjedzenia.
Można go udekorować owocami.
Herbatniki siekamy nożem lub kruszymy na małe kawałki. Migdały i morele drobno siekamy. Do przestudzonej masy czekoladowej dosypujemy bakalie oraz herbatniki. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki równomiernie się rozprowadziły.
Blachę wykładamy folią spożywczą i wylewamy gotową masę czekoladową. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu czekoladowiec jest gotowy do zjedzenia.
Można go udekorować owocami.