superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Kaszubski czekoladowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mocno czekoladowy, bardzo kaloryczny ale co najważniejsze obłędnie smaczny - kaszubski czekoladowiec.

Kaszubski czekoladowiec

Składniki:

Kaszubski czekoladowiec

 

  • (na blaszkę o średnicy 18 cm)

 

  • 1/3 kostki masła
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 2 duże łyżki migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki suszonych moreli

Sposób przygotowania:

Kaszubski czekoladowiec
Dobrze schłodzone mleko wlewamy do rondelka. Tabliczkę czekolady kroimy dużym nożem na mniejsze kawałki , a następnie dodajemy do mleka. Masło kroimy w kostkę i też dodajemy do mleka. Wszystko powoli podgrzewamy cały czas mieszając ( do momentu aż składniki się rozpuszczą). Pozostawiamy na gazie do momentu pojawienia się bąbli i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Herbatniki siekamy nożem lub kruszymy na małe kawałki. Migdały i morele drobno siekamy. Do przestudzonej masy czekoladowej dosypujemy bakalie oraz herbatniki. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki równomiernie się rozprowadziły.

Blachę wykładamy folią spożywczą i wylewamy gotową masę czekoladową. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu czekoladowiec jest gotowy do zjedzenia.

Można go udekorować owocami.