Sposób przygotowania:
Kaszubskie placuszki z ziemniakówETAP 1:
Jajko roztrzepać, jego część odłożyć do smarowania placuszków.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich szczyptę soli, miękkie masło, mąkę i roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto.
ETAP 2:
Ciasto rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów.
ETAP 3:
Z ciasta wyciąć niewielką foremką dowolne kształty, lub pokroić je w kwadraty, co jest zdecydowanie wygodniejsze.
ETAP 4:
Każdego placuszka posmarować z obu stron pozostałym roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej.
ETAP 5:
Usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać ciepłe z wybranymi dodatkami.