Sposób przygotowania:
Kaszubskie placuszki z ziemniakówETAP 1:

Jajko roztrzepać, jego część odłożyć do smarowania placuszków.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich szczyptę soli, miękkie masło, mąkę i roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto.
ETAP 2:

Ciasto rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów.
ETAP 3:

Z ciasta wyciąć niewielką foremką dowolne kształty, lub pokroić je w kwadraty, co jest zdecydowanie wygodniejsze.
ETAP 4:

Każdego placuszka posmarować z obu stron pozostałym roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej.
ETAP 5:

Usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać ciepłe z wybranymi dodatkami.