Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ciasto amaretto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Amaretto to włoski likier migdałowy, idealnie nadaje się do aromatyzowania ciast i deserów, dobrze komponuje się z kawą i kakao.

Ciasto amaretto

Składniki:

Ciasto amaretto

Biszkopt

  • 4 jajek
  • 150g brązowego cukru
  • 120g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki oleju
  • kieliszek amaretto

Pianka Amaretto

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 ml śmietanki
  • łyżka żelatyny
  • 2 łyżki amaretto

Dodatkowo

  • ciasteczka amaretti
  • kakao
  • długie biszkopty
  • filiżanka kawy
  • kieliszek amaretto

Sposób przygotowania:

Ciasto amaretto
Ze składników wymienionych obok upiecz niezbyt wysoki biszkopt. Na upieczony i ostudzony biszkopt ułóż namoczone w kawie i alkoholu biszkopty (ułóż je tak żeby miedzy nimi znalazło się miejsce na masę).

Przygotuj masę: Do miski wlej mleko skondensowane i ubijaj je mikserem do momentu aż stanie się jasne i gęste. Do spienionego mleka dodaj ubitą wcześniej śmietankę oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, całość delikatnie połącz, na koniec dodaj amaretto.

Gotową masę delikatnie wylej na biszkopt, wierzch wyrównaj łyżką i ułóż na nim ciasteczka amaretti, całość posyp kakao.