Sposób przygotowania:
Wieprzowina z chrzanową marchewką
Mieso natrzec sola,pieprzem, papryka i musztarda. Odstawic na ok. godzine. Grzybki umyc i namoczyc w malej ilosci wody. W tym czasie przygotowuje surowke , zeby marchew i por troche sie przegryzly przed podaniem. Scieram na wiorki marchewke, biala czesc pora kroje w krazki , dodaje chrzan , lyzeczke cukru , majonez/ ale nie za wiele/ , mieszam i odstawiam. W glebokiej patelni dobrze rozgrzac tluszcz i podsmazyc mieso- porzadnie z kazdej strony.Podlac bulionem , dodac grzybki wraz z woda , przykryc i dusic . Jezeli mieso nie jest calkowicie zanurzone w bulionie - trzeba je podczas duszenia przekrecic. Po godzinie dolac wina i dalej dusic ok 30 min. Mieso z szynki potrzebuje przewaznie wiecej czasu. Kiedy mieso zmieknie - wyjac je a sos zagescic - doprawiajac ewentualnie do smaku. Danie pasuje do ziemniakow , knedli, kaszy - co kto lubi. Zycze smacznego.
luna
kinga