Sposób przygotowania:
Wieprzowina po chińsku wielkie oszustwo
Potrzebny do robienia potrawy szeroki rondel 3-4 ltr. Oraz krążek dystansowy ( podkładka pod garnki). Do rondla postawionego bezpośrednio na dużym ogniu, wlej 100ml oleju i wrzuć pokrojony w słupki boczek, gdy lekko się wytopi dołóż mięso pokrojone w 2 cm kostkę. Mięsa nie obtaczaj w mące!! Gdy mięso lekko zacznie „złocić się”, wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i chili (**)(proponuję dać połowę tego składnika, zawsze moższ dodać). Cebula jest już zeszklona, dołóż paprykę, podlej połową piwa i wody, dodaj liście laurowe, dodaj też marchewkę, pietruszkę, kalarepkę (w słupki ), pomidory pokrojone w ósemkę i pozbawione nasion (wypłucz pod strumieniem wody) oraz pora pokrojonego w 4-5 cm paski (wzdłuż),co chwilę lekko ale dokładnie mieszaj całość. Doprowadź do wrzenia.. Rondel postaw teraz na płytce dystansowej, nieco zmniejsz płomień. Na patelni, w pozostałym oleju, lekko obsmaż; na silnym ogniu(!)pieczarki pokrojone >kapelusze w ósemki,> nóżki w słupki (na cztery, wzdłuż), na chwilę dodaje do podsmażanych pieczarek, pokrojone w paski boczniaki i po ok 5 minutach dodaj wszystkie grzybki do rondla. Duś ok. 5 min. W wodzie rozgnieć kostki bulionu, połącz z pozostałym piwem, wsyp wszystkie przyprawy, po dokładnym wymieszaniu wlej do rondla. Jeżeli imbir masz świeży to wrzucamy bezpośrednio do rondla. Ananasa (plastry) podziel (w 8-ki lub 16-ki), śliwki w paski 2-3 mm wzdłuż dodaj do rondla. Ogólna uwaga: wszystkie składniki zawsze (robiac każdą potrawę) przygotowuję (w tym obróbka nożem), przed rozpoczęciem obróbki cieplnej, unikam wówczas możliwości pominięcia któregokolwiek, czy niezachowania kolejności. W miarę potrzeby dodaj sól i pieprz zielony. Potrawa nie powinna być za rzadka, rozpuść mąkę w soku z ananasa, wlej do rondla, wymieszaj i zagotuj całość podaj na stół: - z ryżem, ulubionym makaronem lub drobnymi kluseczkami kładzionymi. Sos „posyp”po wierzchu świeżym ogórkiem pokrojonym w słupki. Ogórek dodaje potrawie wspaniałego smaku, trzeba to samemu poczuć(!). .Jeżeli okaże się, że masz za dużo potrawy, możesz śmiało resztę zamrozić, oczywiście bez ogórka. *Smak i konsystencja po rozmrożeniu pozostaną niezmienione. Jeśli zamrożoną potrawę wyjmiesz do zjedzenia, do naczynia z odrobiną wody wrzuć całość zamrożoną i "top" na wolnym ogniu od czasu do czasu przewracając bryłę, do całkowitego rozmrożenia, szybko potem doprowadzając do wrzenia. Nie gotuj już.
Glumanda
45Kazik
Gość
45Kazik
Szybka jesteś wczoraj;14;39 wstawiony przepis i akurat miałaś wszystkie składniki, brawo.;))
Faktem jest , że dodatek soku ananasowego jest chyba przesadą ale tak robiłem dla gości i tak pozostawiłem w przepisie.
Trudno, nie każdemu widać jednakowo smakuje.
P.S.
A ten boczek, ananas i pietruszka to akurat dodatek/wymysł rodowitego azjaty, po tym dodatku jemu i jego rodzince smakowały.
Pozdrawiam
Glumanda
Jak Ty to zrobilas..to ja jestem chinska ksiezniczka :) Haha.. przepis ukazal sie dopiero pod wieczor..momo ze dodany o 14:30... no chyba, ze w nocy jadlas...
Gość
45Kazik
Nie znam kuchni chińskiej i nie wszystkie składniki są z dań chińskich.
Kiedyś tylko przypadkowo miałem okazję jeść podobną smakowo/wzrokową potrawę i tutaj mając takie, a nie inne składniki stworzyłem to danie. Pisząc po chińsku nazwę potrawy, bez tego uzupełnienia popełniłbym ...coś nie bardzo OK, jak myślisz(?) Na innej stronie to danie ma nazwę "Wieprzowina pochińsku oszustwo służby hrabiego X" (uprzednio "...hrabiego J" ale ze wzgledu na nick musiałem zmienić...nie po=jkęto dowcipu/ żartu