Sposób przygotowania:
Wieprzowina i warzywa w sosie z curry
Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem mielonym. Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w grube plasterki lub słupki razem z dynią. Pora kroimy w grube półplasterki. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, smażymy mięso do zrumienienia z obu stron. Przekładamy mięso do rondla, podlewamy niewielką ilością wody, stawiamy na małym ogniu, dusimy ok. 10-15 min. Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę masła, dodajemy curry i kurkumę, mieszamy, dodajemy ziemniaki, pora i marchew, oprószamy lekko solą, smażymy mieszając aż warzywa będą obtoczone w maśle z przyprawami i lekko się obrumienią, przekładamy je do mięsa a na patelnię wlewamy 1 szkl. wody i doprowadzmy do wrzenia, mieszamy aby rozpuścić wszystkie przysmażone drobinki, przelewamy do rondla. Całość dusimy ok. 15 min. aż ziemniaki będą prawie miękkie i wtedy dodajemy dynię, dusimy jeszcze ok. 10 min. Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec możemy ew. zagęścić sos mąką rozmieszaną w 3-4 łyżkach zimnej wody.