Sposób przygotowania:
Kawior z buraczków i marchewki
Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Obraną, umytą marchewkę rowniez zetrzeć na grubych lub średnich oczkach.
Buraczki połączyć z marchewką, dodać masło. Dusić razem na małym ogniu przez około 10 minut.
Następnie dodać pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować razem następne 20 minut.
Po tym czasie doprawić solą, pieprzem, sokiem z jednej cytryny, suszoną bazylią oraz posiekaną natką pietruszki.
Gotować kolejne 10 -20 minut. Gotowy "kawior" przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i postawić nakrętkami do dołu by dobrze "złapały" i przestygły.
Można również słoiczki zagotować. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Buraczki połączyć z marchewką, dodać masło. Dusić razem na małym ogniu przez około 10 minut.
Następnie dodać pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować razem następne 20 minut.
Po tym czasie doprawić solą, pieprzem, sokiem z jednej cytryny, suszoną bazylią oraz posiekaną natką pietruszki.
Gotować kolejne 10 -20 minut. Gotowy "kawior" przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i postawić nakrętkami do dołu by dobrze "złapały" i przestygły.
Można również słoiczki zagotować. Przechowywać w chłodnym miejscu.