lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto bez pieczenia ale jakie smaczne wyszło, nikt by nawet się nie domyślił, że jest z kawą. Pierwszy kęs i już wiadomo kawa tak kawa proszę Państwa. Smakosze kawy to dla was ten smakołyk robiłam, ale nie tylko wam zasmakuje.

Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym

Składniki na masę śmietankową;

  • 2 budynie śmietanowe

 

 

  • ksylitol 3 łyżki

 

Pianka kawowa:

  • rozpuszczalna kawa ( granulowana) 1 łyżka

 

 

 

  • śnieżka 1

 

  • woda 1 szklanka

 

  • ksylitol 3 łyżki

Dodatkowo:

  • krakersy na 3 warstwy czyli 3 x 16 razem 58 szt

 

  • kawa rozpuszczalna łyżka zaparzamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy 2 łyżki ksylitolu

 

  • herbatniki kakaowe 20 szt

Sposób przygotowania:

Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym

Krok 1

Najpierw gotujemy budyń czyli do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy ksylitol i zagotowujemy. W szklance mleka rozrabiamy 2 budynie śmietankowe i wlewamy do gotującego się mleka. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło wkładamy do misy i miksujemy dodając po łyżce budyniu.

Krok 2

Blaszkę wykładamy folią aluminiową i kładziemy krakersy, skrapiamy je naszą rozpuszczoną kawą z ksylitolem i kładziemy połowę masy śmietankowej. Następna warstwa krakersów zamoczonych w kawie i druga warstwa masy śmietankowej zakrywamy ostatnią warstwą krakersów zamoczonych w kawie. Wkładamy do lodówki na godzinkę.

Krok 3

Kawę wsypujemy do szklanki z ksylitolem i wlewamy pół szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy gorąca woda i mieszamy do rozpuszczenia. Kawę i żelatynę mieszamy razem. Przekładamy do większego naczynia.

Krok 4

Ubijamy śmietanę ze śnieżką na sztywno. 4 łyżki śmietany przekładamy do naczynia z kawą i żelatyna, mieszamy aby nam się nie zważyła. Teraz przelewamy do naszej ubitej śmietany ciurkiem i miksujemy, na pewno nie powstaną kluchy. Piankę od razu przekładamy na nasze ciacho.

Krok 5

Herbatniki kakaowe kruszymy w dłoniach lub blender-ujemy i posypujemy piankę. Ciasto trafia do lodówki na noc. Następnego dnia możemy śmiało jeść.

Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym
Blaszkę wykładamy folią aluminiową i kładziemy krakersy .
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym
Kawe rozpuszczalna zalewamy do 3/4 szklanki i słodzimy ksylitolem.
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym
Teraz skrapiamy rozpuszczoną kawą z ksylitolem .
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym
Ugotowany budyń studzimy.Miękkie masło wkładamy do misy i miksujemy dodając po łyżce budyniu.
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym
Kładziemy połowę masy śmietankowej. Następna warstwa krakersów zamoczonych w kawie.
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowym
Piankę kawową od razu przekładamy na nasze ciacho. Herbatniki kakaowe kruszymy w dłoniach lub blender-ujemy i posypujemy piankę. Ciasto trafia do lodówki na noc.