Sposób przygotowania:
Kawowa pianka na krakersach i kremie śmietankowymKrok 1
Najpierw gotujemy budyń czyli do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy ksylitol i zagotowujemy. W szklance mleka rozrabiamy 2 budynie śmietankowe i wlewamy do gotującego się mleka. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło wkładamy do misy i miksujemy dodając po łyżce budyniu.
Krok 2
Blaszkę wykładamy folią aluminiową i kładziemy krakersy, skrapiamy je naszą rozpuszczoną kawą z ksylitolem i kładziemy połowę masy śmietankowej. Następna warstwa krakersów zamoczonych w kawie i druga warstwa masy śmietankowej zakrywamy ostatnią warstwą krakersów zamoczonych w kawie. Wkładamy do lodówki na godzinkę.
Krok 3
Kawę wsypujemy do szklanki z ksylitolem i wlewamy pół szklanki wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy gorąca woda i mieszamy do rozpuszczenia. Kawę i żelatynę mieszamy razem. Przekładamy do większego naczynia.
Krok 4
Ubijamy śmietanę ze śnieżką na sztywno. 4 łyżki śmietany przekładamy do naczynia z kawą i żelatyna, mieszamy aby nam się nie zważyła. Teraz przelewamy do naszej ubitej śmietany ciurkiem i miksujemy, na pewno nie powstaną kluchy. Piankę od razu przekładamy na nasze ciacho.
Krok 5
Herbatniki kakaowe kruszymy w dłoniach lub blender-ujemy i posypujemy piankę. Ciasto trafia do lodówki na noc. Następnego dnia możemy śmiało jeść.
marietta
lalunia
W smaku rewelacja :)
Jagodowa
lalunia
Nie obawiaj się ,że krakersy będą za miękkie.Polewaj je łyżeczką, sama pilnuj by za mocno nie namoczyć :)