renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Kawowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i wilgotne, rozpływające się w ustach babeczki do popołudniowej kawki. polecam nie tylko na niedzielę.

Kawowe babeczki

Składniki:

Kawowe babeczki

 

  • 200 gram mąki
  • 50 gram otrąb żytnich
  • 50 gram otrąb orkiszowych
  • 2 łyżki czubate kawy mielonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ok. 125 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 100 gram powideł śliwkowych
  • 100 ml kefiru
  • 1 łyżeczka sody
  • polewa i dekoracja:
  • 1 czekolada biała
  • 5 łyżek śmietanki 18%
  • cukrowe dekoracje np kuleczki, pałeczki

Sposób przygotowania:

Kawowe babeczki

Etap 1

Kawowe babeczki
Mąkę przesiać i wymieszać z otrębami i sodą.

Mąkę, otręby i sodę wymieszać ze sobą.

Etap 2

Kawowe babeczki
Kolejno dodać kawę mielona i kakao, wymieszać.

Następnie dosypać kawę mieloną i kakao.

Etap 3

Kawowe babeczki
Kefir wymieszać z kawa mieloną i powidłami.

Kefir wymieszać z powidłami śliwkowymi i kawą mieloną.

Etap 4

Kawowe babeczki
Masło utrzeć z cukrem i jajkami i dodawać resztę składników.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i jajkami i następnie dodawać na zmianę mokre i suche składniki, do wyczerpania.

Etap 5

Kawowe babeczki
Piec w foremkach przez ok. 30 minut, potem polać polewą.

Przełożyć do foremek i piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Jeszcze ciepłe polać polewą (czekoladę białą rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej) i udekorować cukrowymi dekoracjami.