klaudia 826

klaudia 826

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Kawowe marcello

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten przepis szczególnie polecam tym, którzy kochają połączenie kawy i czekolady.

Kawowe marcello

Składniki:

Kawowe marcello

 

  • 1, 5 szkl. mąki
  • 9 jajek (5 do biszkoptu i 4 do kremu)
  • 1 szkl. cukru + 9 łyżek do kremu
  • kostka margaryny (najlepiej Palmy)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szkl. wrzątku + 2 łyż. kawy rozpuszczalnej + 2 nakrętki mocnego alkoholu
  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Kawowe marcello
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając partiami dodajemy cukier. Kolejno jajka, przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175* piekarnia przez 35-40 min. W tym czasie przygotowujemy krem. Krem: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na parze aż będą sztywne. Nastepnie dodajemy cukier, żółtka i kawę rozpuszczalną. Zdejmujemy znad pary i studzimy. Upieczony biszkopt kroimy na 2 lub 3 blaty ( w zależności od wysokości biszkoptu). Nasączamy naparem z kawy i alkoholu. Margarynę ubijamy, później dodajemy ostudzoną masę jajeczno- kawową. Przygotowanym kremem przekładamy blaty. Dekorujemy wiórkami z czekolady.