mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffiny kawowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tym razem postanowiłam upiec babeczki o smaku kawowym z czeladowym nadzieniem. Najlepsze były na ciepło gdy czekolada w środku była roztopiona.

Muffiny kawowe z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny kawowe z czekoladą

 

  • 100g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Dodatkowo:
  • 12 kostek czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Sposób przygotowania:

Muffiny kawowe z czekoladą
Kawę zaparzamy 2 łyżkami gorącej i mieszamy do rozpuszczenia. W jednym naczyniu łączymy roztopionei ostudzone masło z cukrem, wbijamy jajko, letnią kawę i mleko, dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy razem suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Mokre składniki łączymy z suchymi i krótko mieszamy.. Papierowe papilotki układamy w blasze na muffiny. Do foremek kładziemy 1/2 masy, do każdej papilotki kładziemy po kostce czekolady i przykrywamy resztą ciasta. Babeczki pieczemy w nagrzanym do temperatury 180*C piecu przez 20 minut. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.
Muffiny kawowe z czekoladą
W jednej misce mieszamy mokre składniki roztrzepując je
Muffiny kawowe z czekoladą
W drugim naczyniu mieszamy suche składniki
Muffiny kawowe z czekoladą
Ciasto nakladamy do papilotek umieszczonych w formie na muffiny
Muffiny kawowe z czekoladą
Do każdej papilotki z ciastem kładziemy po kostce czekolady