Sposób przygotowania:
Kawowiec ze słonecznikiem
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Krem: w 1/2 szklanki mleka mieszamy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko podgrzewamy, a następnie dodajemy kawę. Zagotowujemy, po czym stopniowo cienkim strumieniem wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu kawowego, cały czas ucierając. Do gotowego kremu wsypujemy słonecznik i mieszamy. 150 ml wody zagotowujemy i zalewamy kawę. Odrobinę mieszamy z cukrem pudrem, by utworzyć lukier. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Nasączamy obie kawą. Na dolnej części wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy lukrem. Ciasto przechowujemy w lodówce.