Kawowiec ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Coś dla wielbicieli kawowych słodkości. Biszkopt, krem i lukier, wszystko z dodatkiem kawy, do tego chrupiący słonecznik.

Kawowiec ze słonecznikiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kawowiec ze słonecznikiem

 

 

 

  • Nasączenie:
  • 1 saszetka kawy 3w1
  • 150 ml wody

 

  • Lukier:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • odrobina przygotowanej kawy (można użyć tej, którą będziemy nasączać biszkopt)

Sposób przygotowania:

Kawowiec ze słonecznikiem
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kawą. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Krem: w 1/2 szklanki mleka mieszamy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko podgrzewamy, a następnie dodajemy kawę. Zagotowujemy, po czym stopniowo cienkim strumieniem wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieramy na puch. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu kawowego, cały czas ucierając. Do gotowego kremu wsypujemy słonecznik i mieszamy. 150 ml wody zagotowujemy i zalewamy kawę. Odrobinę mieszamy z cukrem pudrem, by utworzyć lukier. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Nasączamy obie kawą. Na dolnej części wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy lukrem. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Kawowiec ze słonecznikiem
Z jajek, cukru, mąk, kawy i proszku do pieczenia robimy biszkopt.
Kawowiec ze słonecznikiem
Z mleka, kawy, cukru i mąki ziemniaczanej gotujemy budyń.
Kawowiec ze słonecznikiem
Do utartego na puch masła lub margaryny dodajemy stopniowo wystudzony budyń, mieszamy ze słonecznikiem.