luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Kebab w chlebku pita

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kebab przyrządzony w domu jest, nie dość, że zdrowszy to i o wiele smaczniejszy. I można dodać do niego wszystko to, na co mamy właśnie ochotę.

Kebab w chlebku pita

Składniki:

Kebab w chlebku pita

Ciasto na chleb pita

  • 1 szklankę ciepłej wody
  • mąka - tyle by zagnieść elastyczne ciasto
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 szklanki oleju ryżowego
  • 1/2 łyżeczko soli

Farsz:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka ostra mielona
  • 4-5 łyżek oleju ryżowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula biała
  • 1 cebulka czerwona
  • groszek konserwowy
  • marchew konserwowa
  • sałata lodowa

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Sposób przygotowania:

Kebab w chlebku pita

Chlebek pita

Kebab w chlebku pita
Z drożdży ciepłej wody, cukru i odrobiny mąki robię zaczyn

Z drożdży ciepłej wody, cukru i odrobiny mąki robię zaczyn, odstawiam by zaczął pracować, następnie dodaję olej i tyle mąki wymieszanej z solą by zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką i odstawiam, aż podwoi swą objętość.

ETAP 2:

Kebab w chlebku pita
Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę.

Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę.

ETAP 3:

Kebab w chlebku pita
Pokrojoną pierś z kurczaka marynuję z oleju z przyprawami.

Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało.

ETAP 4:

Kebab w chlebku pita
Z cebuli, papryki, groszku i marchewki robię sałatkę.

Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy: groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą. Sałatę siekam i odstawiam

ETAP 5:

Kebab w chlebku pita
Podsmażone mięso gotowe do nakładania w bułki.

Na gorącej patelni podsmażam mięso, aż będzie rumiane i mięciutkie.

ETAP 6:

Kebab w chlebku pita
Kebab prawie gotowy do konsumpcji.

Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń. Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą.