Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kefirowe ciasto z cytrynową bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto kefirowe jest niezwykle mięciutkie,przełożone cytrynową śmietanką jest pyszne.Proste w wykonaniu,więc zawsze się udaje.

Kefirowe ciasto z cytrynową bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kefirowe ciasto z cytrynową bitą śmietaną

 

  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 40 dag kefiru
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

 

  • dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kefirowe ciasto z cytrynową bitą śmietaną
Ciasto: Jajka ucieramy ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Masą przekładamy ciasto.Na koniec oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do zastygnięcia masy.
Kefirowe ciasto z cytrynową bitą śmietaną
Przygotowane ciasto na placek,przed wyłożeniem.
Kefirowe ciasto z cytrynową bitą śmietaną
Ciasto przełożone do blaszki,przygotowane do pieczenia.
Kefirowe ciasto z cytrynową bitą śmietaną
Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Tagi:

jajko jajka