Sposób przygotowania:
Rolada z masą kefirową
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 1 szklanką cukru pudru. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao,pod koniec całość mieszamy drewnianą łyżką. Ubijamy białka i przekładamy do ciasta kakaowego,mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę,zawijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę z resztą cukru pudru. Stopniowo wlewamy kefir nie przerywając miksowania.Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i śmietanfix. Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy przygotowanym kremem(zostawiamy przy brzegach 1 cm wolnego miejsca) Całość zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Wstawiamy do lodówki żeby ciasto się schłodziło.