ewuska2016

ewuska2016

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Rolada z masą kefirową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolada świetnie sprawdzi się jako deser po niedzielnym obiedzie, do popołudniowej herbaty lub kawy,na małe przyjęcie

Rolada z masą kefirową

Składniki:

Rolada z masą kefirową

 

  • 4 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru + 5 łyżek
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła roślinnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • śmietanfix

 

Sposób przygotowania:

Rolada z masą kefirową
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 1 szklanką cukru pudru. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao,pod koniec całość mieszamy drewnianą łyżką. Ubijamy białka i przekładamy do ciasta kakaowego,mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę,zawijamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę z resztą cukru pudru. Stopniowo wlewamy kefir nie przerywając miksowania.Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i śmietanfix. Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy przygotowanym kremem(zostawiamy przy brzegach 1 cm wolnego miejsca) Całość zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Wstawiamy do lodówki żeby ciasto się schłodziło.