alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Kefirowe z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto wilgotne i delikatne,kruszonka smaczna i pachnąca cynamonem.

Kefirowe z rabarbarem i  kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kefirowe z rabarbarem i kruszonką

 

  • 100 g margaryny
  • 200 g mąka pszenna
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Kruszonka
  • 5 łyżek otrąb owsianych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka zimnej margaryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kefirowe z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar umyć pokroić i zasypać 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.Odstawić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać roztopioną zimną margarynę,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.Dodać rabarbar ,wymieszać delikatnie łyżką i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Kruszonka:w miseczce zagnieść zimną margarynę z cukrem,otrębami i cynamonem.Rozkruszyć na cieście.Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.Piec w 170 st około 50 min do suchego patyczka.
Kefirowe z rabarbarem i  kruszonką
przygotować ciasto o konsystencji gęstej śmietany
Kefirowe z rabarbarem i  kruszonką
do ciasta dodać rabarbar i delikatnie wymieszać
Kefirowe z rabarbarem i  kruszonką
wylać do tortownicy i posypać z góry kruszonką

Tagi:

jajko jajka