Shizunia

Shizunia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 132]

Keks bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

babanowy keks polany czekoladą - mniam!

Keks bananowy

Składniki:

Keks bananowy

 

  • 20dkg masła
  • 15dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4jajka
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 22dkg mąki
  • 10dkg mąki ziemniaczanej
  • 2łyżki likieru
  • sok z cytryny
  • 4banany
  • 8dkg wiórek kokosowych
  • 20dkg czekolady

Sposób przygotowania:

Keks bananowy
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, podczas ucierania wbijać kolejno jajka. Dodać likier i sok z cytryny. 20dkg mąki i mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia wymieszać. Pokroić banany w plasterki i obtoczyć w pozostałej mące, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi.
Ciasto przelać do wąskiej formy i piec godzinę w temp. 200stopni. Po 40minutach przykryć pergaminem. Ciasto przestudzone polać roztopioną czekoladą.

Smacznego