olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Keks korzenny angielski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszny keks angielski, prosty i szybki.

Keks korzenny angielski

Składniki:

Keks korzenny angielski

 

  • 1 łyżka margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 4 szkl. mąki (najlepiej wrocławskiej)
  • 1 jabłko obrane i pokrajane w cienkie plastry
  • łyżka sproszkowanej kolendry
  • orzechy
  • cukier

Sposób przygotowania:

Keks korzenny angielski
W mikserze utrzeć wszystkie składniki oprócz jabłka, kolendry, orzechów i cukru. Wysmarować formę masłem, wysypać mąką i na dnie ułożyć jabłka, posypać je cukrem, posiekanymi orzechami, kolendrą. Na to wlać zmiksowane ciasto i piec w średnio gorącym pikearniku przez 30 minut. Podawać keks na gorąco lub na zimno.