Sposób przygotowania:
Keks angielski 5
Rozgrzej piekarnik do temp.180°C, natłuść formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przesiej mąkę, sodę i przyprawę korzenną do dużej miski. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na lekką i puszysta masę. Żeby masa się nie ścięła dodawaj do niej po jednym jajku i łyżce mąki. Kiedy wbijesz jajka, dosyp pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Zetrzyj drobno skórkę pomarańczy i dodaj ją do masy razem z rodzynkami. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczach jabłko i dodaj je do masy razem z orzechami. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch łyżka. Ułóż na cieście kandyzowane wiśnie i delikatnie wciśnij je w masę. Piecz 75-90 min. Ciasto jest gotowe gdy włożona w nie wykałaczka po wyjęciu jest sucha.