Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Keks na każdą okazję

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny keks idealny na każdą okazję

Keks na każdą okazję Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks na każdą okazję

 

  • 6 jajek
  • szklanka + 1 łyżka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki alkoholu ( rum, wódka lub cytrynówka)
  • kostka margaryny
  • 500 g bakalii ( rodzynki, orzechy, mieszanka keksowa ( kto jakie lubi ))
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Keks na każdą okazję
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. W miseczce obtaczamy z łyżką mąki bakalie ( ja zapomniałam i mi opadły na dno) . Do masy z margaryny i żółtkami dodajemy po łyżce mąki - cały czas miksując oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno.Dodajemy do utartej margaryny i mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy bakalie oraz alkohol- mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blache obkładamy papierem o pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy ok godziny. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone suchym patyczkiem. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Keks na każdą okazję
Ucieramy margarynę wraz z cukrem pudrem
Keks na każdą okazję
nastepnie dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku a następnię mąkę z proszkiem do pieczenia
Keks na każdą okazję
piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkłądamy kek na ok godzinę
Keks na każdą okazję
bakalie nie opadną gdy wymieszamy je w mące