Sposób przygotowania:
Keks serowo - śliwkowy
Z cytryn zetrzeć skórkę. Suszone śliwki pokroić w paseczki. Twaróg odsączyć w ściereczkę lnianą. Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jednej miski, zrobić w środku dziurkę i wlać mleko, cukier puder, jaja, przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać margarynę, twaróg i orzechy, szybko zarobić ciasto na gładką masę. A na koniec wgnieść suszone śliwki. Gotowe ciasto wyłożyć do długiej wąskiej formy (ok, 37 cm), uprzednio nasmarowanej tłuszczem i włożyć formę do piekarnika. Piec w 150 stopniach przez 80-90 minut. Keksa, jeszcze gorącego, wyjąć z piekarnika wystudzić. Krótko przed podaniem natrzeć wierzch margaryną i posypać cukrem pudrem, lub kandyzowanymi owocami.
Pyza