akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Keks świąteczny z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tradycyjny keks świąteczny z dużą ilością bakalii. Długo zachowuje świeżość. Serdecznie polecam! :)

Keks świąteczny z bakaliami

Składniki:

Keks świąteczny z bakaliami

Ciasto

  • 180 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 300-400 g bakali: rodzynki, skórki owocowe, morele, suszone śliwki, orzechy, migdały itp.

Syrop

  • 100 ml letniej wody
  • 2-3 łyżki miodu

Lukier

  • 3/4 szkl cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny

Dodatkowo

  • bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Keks świąteczny z bakaliami

Ciasto

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Bakalie posiekać, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do puszystości.

Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać miód i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę z dodatkami, na przemian z mlekiem.

Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Powstałą masę przelać do keksówki o dolnych wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez około 40 minut do tzw. "suchego patyczka".

Po tym czasie pozostawić na ok.10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Podczas studzenia nasączyć keks dwukrotnie syropem.

Pierwszy raz od razu po wyjęciu z piekarnika, drugi- 10 minut później.

Lukier

Składniki wymieszać do powstania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę cukru pudru lub soku z cytryny.

ETAP 3:

Ostudzony keks polać lukrem i udekorować bakaliami.
Najlepiej przechowywać go w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, zawinięty w ściereczkę lub folię. Smacznego!


Tagi:

keks ciasto