Sposób przygotowania:
Keks świąteczny z bakaliamiCiasto
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Bakalie posiekać, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do puszystości.
Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać miód i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę z dodatkami, na przemian z mlekiem.
Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Powstałą masę przelać do keksówki o dolnych wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez około 40 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po tym czasie pozostawić na ok.10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Podczas studzenia nasączyć keks dwukrotnie syropem.
Pierwszy raz od razu po wyjęciu z piekarnika, drugi- 10 minut później.
Lukier
Składniki wymieszać do powstania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę cukru pudru lub soku z cytryny.
ETAP 3:
Ostudzony keks polać lukrem i udekorować bakaliami.
Najlepiej przechowywać go w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, zawinięty w ściereczkę lub folię. Smacznego!