Sposób przygotowania:
Keks świąteczny.
Miękką margarynę ucierać, dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do dobrze utartej masy dodać spirytus ( ewentualnie można dodać ocet ). Do masy jajecznej dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać aromat arakowy i drobno pokrojone bakalie ( rodzynki muszą być wcześniej namoczone i osączone ). Bakalie przed dodaniem do ciasta należy wymieszać dobrze z ok. 2 łyżkami mąki, żeby nie opadły na spód ciasta !!! Ciasto przełożyć do formy keksowej długiej posmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką. Piec około 80-90 minut w temp. 170 st. C. Mój keks piekł się równo 100 minut !!! Najlepiej jest sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy nie jest jeszcze w środku surowy. Upieczony i ostudzony posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)