SUPERPRZEPIS

Keks świąteczny.

  • AnetaŚw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Keks świąteczny.

Pyszny placek z bakaliami, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

Keks świąteczny.

 

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka spirytusu ( albo octu )
  • aromat arakowy- niekoniecznie
  • ok. 40 dag bakalii ( rodzynki, figi, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa ).

Sposób przygotowania:

Keks świąteczny.
Miękką margarynę ucierać, dodając stopniowo cukier puder i żółtka. Do dobrze utartej masy dodać spirytus ( ewentualnie można dodać ocet ). Do masy jajecznej dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Ciasto delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać aromat arakowy i drobno pokrojone bakalie ( rodzynki muszą być wcześniej namoczone i osączone ). Bakalie przed dodaniem do ciasta należy wymieszać dobrze z ok. 2 łyżkami mąki, żeby nie opadły na spód ciasta !!! Ciasto przełożyć do formy keksowej długiej posmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką. Piec około 80-90 minut w temp. 170 st. C. Mój keks piekł się równo 100 minut !!! Najlepiej jest sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy nie jest jeszcze w środku surowy. Upieczony i ostudzony posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)