bajtek

bajtek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

keks wg bajtek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

kruchy, bajecznie kolorowy, o smaku waniliowym...... :O)

keks wg bajtek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

keks wg bajtek

 

  • 5 jaj
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru pudru
  • 15 dkg masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 szkl bakali :rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, ananas
  • kandyzowany, skórki pomarańczowe i cytrynowe
  • kandyzowane, ja dodaję śliwkę kalifornijską
  • pokrojoną w paseczki.....

Sposób przygotowania:

keks wg bajtek
Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem, budyń, śmietanę i na końcu ubitą pianę z białek - delikatnie wymieszać.Bakalie oprószyć mąką i połączyć z gotowym już ciastem.Piec w tem. 180-190 st prze około 1 godzinę.
keks wg bajtek
mąkę połączyć z proszkiem, żółtka ukręcić z cukrem i masłem
keks wg bajtek
schłodzone białka, ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałym ciastem
keks wg bajtek
orzechy woskie sparzyc wrzątkiem i pokroić, rodzynki również sparzyć, połączyć wszystkie bakalie i oprószyć mąką
keks wg bajtek
piec w formie keksowej, w temperaturze 180-190 stopni około 1 godziny