szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

keks wielobakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny , prosty keks z dużą ilością bakalii

keks wielobakaliowy

Składniki:

keks wielobakaliowy

 

  • 300 gram mieszanych bakalii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 250 gram masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki rumu
  • aromat rumowy
  • szczypta cukru
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy
  • maka do formy

 

 

Sposób przygotowania:

keks wielobakaliowy
Rodzynki z bakalii zalać wrzątkiem na pół godziny po czym osączyć i wymieszać z rumem. Orzechy i migdały sparzyć, zdjąć z nich skórkę, drobno posiekać i wymieszać z rodzynkami. Do miękkiego masła dodać szczyptę soli, dodać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć do białości mkserem. Cały czas ucierając wbijać po jajku, dodać kilka kropli aromatu rumowego. Bakalie osączyć z rumu i wymieszac z 2 łyżkami mąki pszennej. Pozostałą mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, dokładnie wymieszać, dodać bakalie i ponownei wymieszać. Forme do pieczenia keksówek natłuścić i posypać mąką. Wlać ciasto. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.