Sposób przygotowania:
keks wielobakaliowy
Rodzynki z bakalii zalać wrzątkiem na pół godziny po czym osączyć i wymieszać z rumem. Orzechy i migdały sparzyć, zdjąć z nich skórkę, drobno posiekać i wymieszać z rodzynkami. Do miękkiego masła dodać szczyptę soli, dodać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć do białości mkserem. Cały czas ucierając wbijać po jajku, dodać kilka kropli aromatu rumowego. Bakalie osączyć z rumu i wymieszac z 2 łyżkami mąki pszennej. Pozostałą mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, dokładnie wymieszać, dodać bakalie i ponownei wymieszać. Forme do pieczenia keksówek natłuścić i posypać mąką. Wlać ciasto. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.