zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Keks wujka Witka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny świąteczny keks z bakaliami

Keks wujka Witka

Składniki:

Keks wujka Witka

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki octu
  • margaryna i bułka tarta do wysmarowani blaszki

 

  • Bakalie (20-25 dkg): orzechy włoskie lub laskowe, skórka pomarańczowa, figi, skórka cytrynowa, rodzynki, suszone morele

 

Sposób przygotowania:

Keks wujka Witka
Przygotować bakalie. Wszystkie bakalie pokroić nożem w drobną kosteczkę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Do masy wlać cienkim strumyczkiem ocet. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartych żółtek i starannie wymieszać. Następnie dodać mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszać. Następnie do masy dodać posiekane bakalie i lekko wymiesząć łyżką.
Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę keksową wylać ciasto i piec w temp. 170 stopni około 50 minut.