Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Keks z bakaliami i marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobre i warte polecenia ciasto

Keks z bakaliami i marmoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Keks z bakaliami i marmoladą

 

  • 25 dag mąka,
  • 20 dag margaryna,
  • 4 szt jajka,
  • 10 dag cukier puder,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 5 dag orzechy siekane,
  • 5 dag rodzynki,
  • 2 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • marmolada do przełożenia,
  • 2 łyżki rum,
  • 1/2 łyżeczki aromat cytrynowy,
  • tłuszcz do formy,
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami i marmoladą
Rodzynki zalać rumem, odłożyć na 15 minut. Margarynę ucierać dodając stopniowo po 1 żółtku i po łyżce cukru. Gdy utarte na pulchną masę dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, rodzynki z rumem, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat i ubitą pianę z białek, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 35-40 minut. Po ostudzeniu przełożyć marmoladą lub konfiturą, posypać cukrem pudrem.
Keks z bakaliami i marmoladą
Etap 1