Sposób przygotowania:
Keks z marchewką i cukinią
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki, a cukinię na grubych i odcisnąć z nadmiaru płynu.
Do miski wbić jajka, wymieszać z cukrem przy pomocy trzepaczki, dolać olej i starte warzywa, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Mąkę przesiać, połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników, następnie do mąki dolać mokre składniki i wymieszać łyżką. na koniec do ciasta dodać mieszankę keksową.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy keksowej 25 cm długości, piec w temp. 180 st około 1 godziny.
Do miski wbić jajka, wymieszać z cukrem przy pomocy trzepaczki, dolać olej i starte warzywa, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Mąkę przesiać, połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników, następnie do mąki dolać mokre składniki i wymieszać łyżką. na koniec do ciasta dodać mieszankę keksową.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy keksowej 25 cm długości, piec w temp. 180 st około 1 godziny.
Renata9