iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Keks z marchewką i cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Możemy przyjąć, że to zdrowe ciasto bo ma w sobie warzywa i nie jest zbyt słodkie. Nutka piernika dodaje mu uroku.

Keks z marchewką i cukinią

Składniki:

Keks z marchewką i cukinią

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 15 dag marchwi
  • 15 dag cukinii
  • 25 dag mieszanki keksowej ( kandyzowane owoce)

Sposób przygotowania:

Keks z marchewką i cukinią
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki, a cukinię na grubych i odcisnąć z nadmiaru płynu.

Do miski wbić jajka, wymieszać z cukrem przy pomocy trzepaczki, dolać olej i starte warzywa, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Mąkę przesiać, połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników, następnie do mąki dolać mokre składniki i wymieszać łyżką. na koniec do ciasta dodać mieszankę keksową. 

Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy keksowej 25 cm długości, piec w temp. 180 st około 1 godziny.