IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Keks z pianki mlecznej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Keks nie wymagający pieczenia, zachwycający kolorami

Keks z pianki mlecznej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks z pianki mlecznej

 

  • 1 puszka mleko skondensowane niesłodzo,
  • 1 puszka mleko skondensowane słodzone,
  • 3 opak. galaretka zielona,
  • 1 opak galaretka czerwona,
  • 1 opak. galaretka żółta,
  • 2 opak. herbatniki petit bery

 

Sposób przygotowania:

Keks z pianki mlecznej
Galaretki po jednej z każdego koloru przygotować wg. przepisu z opakowania, odstawić do całkowitego stężenia. Pozostałe 2 zielone galaretki rozrobić wg. przepisu z opakowania, jak poprzednie będą już prawie gotowe, odstawić do ostudzenia. Jak owe 2 galaretki zielone będą już całkowicie zimne zacząć ubijać mleko - wymieszać obie puszki razem i ubijać tak długo aż uzyskamy pianę, pomalutku dodając zimne, zielone galaretki. Gotową masę wlać do nasmarowanej tłuszczem keksówki. Na górze wyłożyć herbatniki. Całość włożyć do lodówki na około 3-4 godziny. Po całkowitym zastygnięciu, blachę należy odwrócić i delikatnie wyłożyć ciasto, w celu ułatwienia można polać blaszkę gorącą wodą (uwaga by nie spadło do zlewu :) ) Podawać na zimno. Smacznego.
Keks z pianki mlecznej
Galaretki po jednej z każdego koloru przygotować wg. przepisu z opakowania, odstawić do całkowitego stężenia.
Keks z pianki mlecznej
Gotową masę wlać do nasmarowanej tłuszczem keksówki.
Keks z pianki mlecznej
Kolorowe galaretki pokroić w kostkę i wrzucić do masy.
Keks z pianki mlecznej
Następnie połamać herbatniki i również zatopić w masie.

Tagi:

keks ciasto