gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Keksik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Keksik na bazie rumu z marcepanem

Keksik

Składniki:

Keksik

 

  • 1 margaryna
  • 1 szkl cukru
  • 50 g marcepanu
  • 6 jajek
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie dowolne ( byle nie zadużo bo ciasto oklapnie)
  • orzechy włoskie
  • kieliszek rumu
  • łyżeczka płaska soli

Sposób przygotowania:

Keksik
Orzechy posiekać i wymieszać z bakaliami zalać rumem i odstawić ok 30 min do nasiąknięcia. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem, do utartego masła dodajemy marcepan i ucieramy, gdy mamy utarta masę dodajemy sól i jajka, ucieramy.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i bakalie z rumem, wszystko dokładnie mieszamy drewniana łyżką. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub obsypanej bułka tartą. Pieczemy ok 1 godz w nagrzanym piekarniku 180 c, pilnować żeby się nie przypalił, można do ciasta zajrzeć po 40 min.
Smacznego