Sposób przygotowania:
Keksik niedzielny
Jeśli używamy owoców z kompotu, należy je odcedzić na sitku, jeśli rodzynek lub innych bakalii możemy je namoczyć w alkoholu, np. rumie. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cały czas ucierając masę z margaryny, cukru i jajek, wsypywać ją stopniowo tak aby cała znalazła się w cieście. dodać aromat, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru i soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Owoce lub bakalie obtoczyć w mące. 1/3 ciasta wyłożyć do korytka, następnie ułożyć oprószone w mące owoce lub bakalie i przykryć drugą porcją ciasta. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. Wierzch można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Sarenka
Izabella
mamqa
Dodaję do ulubionych :)
Magdusia1312
A co do nazwy to ten specjał zawsze funkcjonował w naszym domu jako keks, sprawdziłam nawet w "Kuchni polskiej" tam pod nazwą "keks" jest bardzo podobne ciasto