Sposób przygotowania:
Keksowe ciasteczka egzotyczne
Polewa: Cukier ucieramy ze śmietanką stopniowo, dodajemy wanilię. Upiekłam keks tradycyjny, jednak w 2 kwadratowych foremkach, dość płaski, na tyle, aby wygodnie było wycinać dowolny kształt. Bakalie drobno kroimy i obsypujemy łyżką mąki. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na kremową masę (około 4-5 minut). Do utartego masła dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, po każdym dodaniu należy dobrze wymieszać. Do puszystej masy dodajemy 1/3 mąki i krótko mieszamy. Wlewamy mleko, krótko mieszamy. Wsypujemy ponownie 1/3 mąki. Wlewamy alkohol, mieszamy i wsypujemy pozostałą mąkę. Ciasto wyłożyłam do 2 blaszek o boku 22 cm wyłożonych papierem. Masę podzieliłam na 2 części, równo rozprowadziłam po całej powierzchni, zależało mi aby nie wyrosła górka dlatego zwilżoną łyżką wyrównałam powierzchnię ciasta. Pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto studzimy i owijamy pergainem i odstawiamy najlepiej na 2 dni, ostatecznie może być 1 dzień, aby zmiękło. Wycinamy kształty ciasteczek, lukrujemy i ozdabiamy bakaliami i posypką cukrową.