zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Keksowe ciasteczka egzotyczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nowy sposób na keks, jeśli klasyczna forma was znudziła:)

Keksowe ciasteczka egzotyczne

Składniki:

Keksowe ciasteczka egzotyczne

 

  • Składniki na 2 blaszki 20X25 cm

 

  • 500g mąki + 1 łyżka
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ziarenka z połowy wanilii
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 rumu (dałam koniak)
  • 350 g bakalii:
  • kandyzowane pomelo
  • kandyzowany imbir
  • kandyzowany aloes
  • rodzynki
  • wędzone śliwki

 

  • Polewa/lukier:
  • 180 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek śmietanki kremówki
  • 1/2 laski wanilii

 

  • Cukier ucieramy ze śmietanką stopniowo, dodajemy wanilię.

Sposób przygotowania:

Keksowe ciasteczka egzotyczne
Polewa: Cukier ucieramy ze śmietanką stopniowo, dodajemy wanilię. Upiekłam keks tradycyjny, jednak w 2 kwadratowych foremkach, dość płaski, na tyle, aby wygodnie było wycinać dowolny kształt. Bakalie drobno kroimy i obsypujemy łyżką mąki. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na kremową masę (około 4-5 minut). Do utartego masła dodajemy po jednym jajku ciągle miksując, po każdym dodaniu należy dobrze wymieszać. Do puszystej masy dodajemy 1/3 mąki i krótko mieszamy. Wlewamy mleko, krótko mieszamy. Wsypujemy ponownie 1/3 mąki. Wlewamy alkohol, mieszamy i wsypujemy pozostałą mąkę. Ciasto wyłożyłam do 2 blaszek o boku 22 cm wyłożonych papierem. Masę podzieliłam na 2 części, równo rozprowadziłam po całej powierzchni, zależało mi aby nie wyrosła górka dlatego zwilżoną łyżką wyrównałam powierzchnię ciasta. Pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto studzimy i owijamy pergainem i odstawiamy najlepiej na 2 dni, ostatecznie może być 1 dzień, aby zmiękło. Wycinamy kształty ciasteczek, lukrujemy i ozdabiamy bakaliami i posypką cukrową.