Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Key Lime Pie - tarta limonkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wystarczy raz spróbować tarty limonkowej z limonek key lime i się tego smaku nie zapomni, bo jest inny od wszystkich innych tart.

Key Lime Pie - tarta limonkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Key Lime Pie - tarta limonkowa

 

  • 1 gotowy spód do ciast i tart graham
  • 1 szklanka soku z limonek key lime
  • 1 puszka 400 g słodkiego mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 duże jajka
  • bita śmietana, cytryna lub limonka

Sposób przygotowania:

Key Lime Pie - tarta limonkowa
Najłatwiej jest użyć spód gotowy ale też można zrobić swój przez wymieszanie skruszonych ciastek grahamek lub herbatników czy innych suchych ciastek z roztopionym masłem i opcjonalnie trochę cukru i wyłożyć dno i boki do tart. Sok z limonek key lime zmiksować z puszką mleka skondensowanego, w osobnej misce zmiksować jajka i dodać do masy mleczno-limonkowej i zmiksować, teraz dodać kwaśną śmietanę i znowu zmiksować razem na gładką masę. Masę limonkową wylać na przygotowany spód i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na 10 do 12 minut, wyjąć, pozwolić by tarta ostygła i wstawić do zamrażalki na ok. 2 godz. przed podaniem, podać z ubitą śmietaną i plasterkiem limoki lub cytryny. *Sok z limonek key lime jest lepiej kupić bo malutkie limonki mają go mało, jeśli sok z tych limonek nie jest dostępny to można go zastąpić sokiem z limonek perskich (zwykłych).
Key Lime Pie - tarta limonkowa
Podstawowe składniki to sok z limonek key lime, mleko skondensowane, jajka oraz kwaśna śmietana
Key Lime Pie - tarta limonkowa
Zwykła limonka perska (L) i limonka key lime (P)