zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Kibiny na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ostre i pyszne! Moja wersja litewskich pierożków:)

Kibiny na ostro

Składniki:

Kibiny na ostro

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 225 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g śmietany
  • sól
  • Farsz:
  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Kibiny na ostro
Najpierw przygotowujemy farsz : smażymy mięso i cebulę pokrojoną w kosteczkę, dorzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Na koniec dajemy posiekana kolendrę. Doprawiamy sola i pieprzem. Studzimy, dodajemy jajka aby masa się "skleiła". Przesianą mąkę połączyć z posiekanym masłem (tak jak do ciasta kruchego) i rozkruszać aż powstanie konsystencja piasku. Następnie dodać śmietanę, sól, 2 całe jajka i jedno białko (żółtko zostawiamy do posmarowania pierożków) i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce 1/2 godziny. Wałkujemy na grubość ok. 3mm i wycinamy koła, nakładamy farsz i formujemy pierożki. Smarujemy je rozkłóconym żółtkiem z odrobiną wody. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piecyku.