Sposób przygotowania:
Kibiny na ostro
Najpierw przygotowujemy farsz : smażymy mięso i cebulę pokrojoną w kosteczkę, dorzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Na koniec dajemy posiekana kolendrę. Doprawiamy sola i pieprzem. Studzimy, dodajemy jajka aby masa się "skleiła". Przesianą mąkę połączyć z posiekanym masłem (tak jak do ciasta kruchego) i rozkruszać aż powstanie konsystencja piasku. Następnie dodać śmietanę, sól, 2 całe jajka i jedno białko (żółtko zostawiamy do posmarowania pierożków) i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce 1/2 godziny. Wałkujemy na grubość ok. 3mm i wycinamy koła, nakładamy farsz i formujemy pierożki. Smarujemy je rozkłóconym żółtkiem z odrobiną wody. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piecyku.
reanja