Sposób przygotowania:
Kiełbasa biała
Pieprz, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę oraz liście laurowe wrzucić do małego garnka i wstawić na 10 min. do średnio nagrzanego piekarnika. Następnie wyjąć i utrzeć wszystko razem wałkiem na drobny proszek. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Mięso pokroić na drobne kawałki i przekręcić przez maszynkę (musi 'być sitko o dużych oczkach). Następnie do zmielonego mięsa dodać przyprawy, sól do smaku i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dokładnie oczyścić jelita. Po wyczyszczeniu napychać kiełbasy. Z maszynki wyjąć noże i siatkę, a przykręcić lejek. Na lejek naciągnąć wyczyszczone jelito (3 cm jelita trzeba zostawić nie naciągnięte, bo mięso przy gotowaniu może wypłynąć). Mięso wkładać do maszynki i kręcić. Jeżeli mięso doszło przez lejek do jelita, to jelito pomalutku ściągać z lejka, uważając, aby mięsa nie było zbyt mało i nie było zbyt dużo, bo jelito może pęknąć. Z drugiej strony też zostawić 3 cm pustego jelita. Kiełbasę możemy gotować, a możemy wędzić. Jak kto woli. Ilość mięsa i innych składników można zwiększyć.