bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kiełbasa domowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Smacznego.

Kiełbasa domowa

Składniki:

Kiełbasa domowa

 

  • karkówki, 0,5 kg słoniny, 5 g saletry, pieprz, czosnek, sól (ok. 300 g na 10 kg)

Sposób przygotowania:

Kiełbasa domowa
Słoninę j mięso pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z solą i saletrą oraz przyprawami (bez czosnku) i pozostawić w misce do następnego dnia. Wlać do mięsa dwie szklanki zimnej przegotowanej wody, dodać utarty czosnek, dobrze wyrobić mięso. Napełnić jelita tak, by nie było pustych miejsc, powiązać w pętka i pozostawić na dobę, by obeschły. Dopiero wtedy uwędzić.
Jak napełniać jelita? Do kiełbas nadają się jelita cienkie. Trzeba je dobrze oczyścić, wywrócić na drugą stronę i dokładnie usunąć szlam. Do napełnienia mięsem trzeba posłużyć się maszynką do mięsa i specjalna blaszaną rurką, na którą się naciąga jelita. Czynność napełniania kiełbas powinny wykonywać 2 osoby, jedna kręci maszynką i podaje do niej mięso, druga reguluje tęgość napełniania jelita.

Tagi:

kielbasa