Sposób przygotowania:
Kiełbasa domowa
Słoninę j mięso pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z solą i saletrą oraz przyprawami (bez czosnku) i pozostawić w misce do następnego dnia. Wlać do mięsa dwie szklanki zimnej przegotowanej wody, dodać utarty czosnek, dobrze wyrobić mięso. Napełnić jelita tak, by nie było pustych miejsc, powiązać w pętka i pozostawić na dobę, by obeschły. Dopiero wtedy uwędzić.
Jak napełniać jelita? Do kiełbas nadają się jelita cienkie. Trzeba je dobrze oczyścić, wywrócić na drugą stronę i dokładnie usunąć szlam. Do napełnienia mięsem trzeba posłużyć się maszynką do mięsa i specjalna blaszaną rurką, na którą się naciąga jelita. Czynność napełniania kiełbas powinny wykonywać 2 osoby, jedna kręci maszynką i podaje do niej mięso, druga reguluje tęgość napełniania jelita.
Jak napełniać jelita? Do kiełbas nadają się jelita cienkie. Trzeba je dobrze oczyścić, wywrócić na drugą stronę i dokładnie usunąć szlam. Do napełnienia mięsem trzeba posłużyć się maszynką do mięsa i specjalna blaszaną rurką, na którą się naciąga jelita. Czynność napełniania kiełbas powinny wykonywać 2 osoby, jedna kręci maszynką i podaje do niej mięso, druga reguluje tęgość napełniania jelita.
evita0007
agabi22
evita0007 to jest polskie słowo. jak najbardziej dopuszczalne.