WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1146]

Kiełbasa z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna soczysta lekko pikantna kiełbaska ugrillowana na tradycyjnym grillu. Polewana w trakcie grillowania marynatą.

Kiełbasa z grilla

Składniki:

Kiełbasa z grilla

 

  • 2 duże pętka kiełbasy cienkiej
  • 1 szkl. piwa jasnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Kiełbasa z grilla

ETAP 1:

Kiełbaski ponacinać robiąc kratkę po obu stronach pętek. W oddzielnym naczyniu zrobić marynatę. Wlać szklankę piwa, dolać do niego dwie łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego oraz łyżkę sosu sojowego.

Wymieszać żeby płyny się połączyły. Do tego wsypać ostrą paprykę w proszku, granulowany czosnek i pieprz ziołowy i ponownie wymieszać aby nie było grudek. Do takiej marynaty włożyć kiełbaski i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Po tym czasie kiełbaski przełożyć na ruszt i grillować aż się ładnie przypieką. Podczas grillowania polewać kiełbaski pozostałą marynatą. U grillowane kiełbaski wyłożyć na talerz. Podawać z ketchupem i musztardą.