beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kiełbasiany żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne danie mięsne

Kiełbasiany żurek

Składniki:

Kiełbasiany żurek

 

  • 2  szklanki zakwasu na żur,
  • 3  cebule,
  • 3  ząbki czosnku,
  • 5  dag słoniny,
  • 1  łyżka mąki,
  • 20 dag podsuszonej kiełbasy,
  • listek laurowy, sól, pieprz, cukier,
  • 1  szklanka
  • śmietany,
  • 1,5  kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

Kiełbasiany żurek
Kiełbasę opłukać i  ugotować z  dodatkiem cebuli, zalewając
wrzącą wodą. Ugotowaną kiełbasę wraz z  cebulą wyjąć z  wywaru. Do garnka włożyć pokrajane w  kostkę ziemniaki, posolić i  ugotować do miękkości. Kiełbasę pokrajać
w  cienkie plasterki, włożyć do zupy, wlać zakwas, dodać drobno posiekany czosnek oraz zasmażkę w  kolorze jasnozłotym, przygotowaną z  mąki i  słoniny. Całość zagotować,
dodać śmietanę, przyprawić do smaku pieprzem i  solą. Do żurku podać gotowane ziemniaki polane stopioną słoniną i  posypane zieleniną.