Sposób przygotowania:
Kiełbasiany żurek
Kiełbasę opłukać i ugotować z dodatkiem cebuli, zalewając
wrzącą wodą. Ugotowaną kiełbasę wraz z cebulą wyjąć z wywaru. Do garnka włożyć pokrajane w kostkę ziemniaki, posolić i ugotować do miękkości. Kiełbasę pokrajać
w cienkie plasterki, włożyć do zupy, wlać zakwas, dodać drobno posiekany czosnek oraz zasmażkę w kolorze jasnozłotym, przygotowaną z mąki i słoniny. Całość zagotować,
dodać śmietanę, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Do żurku podać gotowane ziemniaki polane stopioną słoniną i posypane zieleniną.
wrzącą wodą. Ugotowaną kiełbasę wraz z cebulą wyjąć z wywaru. Do garnka włożyć pokrajane w kostkę ziemniaki, posolić i ugotować do miękkości. Kiełbasę pokrajać
w cienkie plasterki, włożyć do zupy, wlać zakwas, dodać drobno posiekany czosnek oraz zasmażkę w kolorze jasnozłotym, przygotowaną z mąki i słoniny. Całość zagotować,
dodać śmietanę, przyprawić do smaku pieprzem i solą. Do żurku podać gotowane ziemniaki polane stopioną słoniną i posypane zieleniną.