LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

kiełbaski w cieście kukurydzianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam na szybki obiad lub ciepła kolacje, w sam raz dla niezapowiedzianych gosci.

kiełbaski w cieście kukurydzianym

Składniki:

kiełbaski w cieście kukurydzianym

 

  • 16 mał ych cienkich parówek
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 20 dag maki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyzki oliwy
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyzeczki mielonej kolendry
  • 4 lyzki keczupu
  • 2 lyzki sosu chilli
  • 1 czerwona cebula
  • 4 lyzki smietany
  • 2 lyzki majonezu
  • lyzka posiekanej zieleniny(szczypiorku lub koperku)
  • sol, pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

kiełbaski w cieście kukurydzianym
Przygotowac dwa sosy: W jednej miseczce zmieszać chilli z keczupem i drobno posiekaną cebulką, a w drugiej wymieszać majonez ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną zieleniną. W parówki powbijać patyczki tak, zeby wystawały z jednego końca.Oprószyć maka kukurydzianą.Przygotowac ciasto: Obie mąki wymieszaćz proszkiem do pieczenia, kolendrą, jajkiem, oliwa i solą. Parówki zanurzać w cieście i smażyc na gorącym oleju na złoty kolor. Wyjąć , osaczyć na ręczniku kuchennym . Podawać z sosami. ( ja przed podaniem usunęłam patyczki z kiełbasek).