Sposób przygotowania:
Kilimandżaro z brzoskwiniamiMasło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnuszku do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem i obsypanymi bułką tartą. Masa jest dość gęsta, dlatego przy wylewaniu rozprowadzamy ją bardziej na boki a na środku robimy mały dołek, dlatego aby nie urosła zbyt duża górka. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Zimne ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy na dwa blaty przy czym dół powinien mieć 2/3 wysokości a góra 1/3.
Przygotowanie wierzchu
Górny blat przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki a każdą ćwiartkę na 3 części otrzymując w ten sposób 12 trójkącików. Jeśli w środku się troszkę pokruszy to nie szkodzi - zostanie zakryte dekoracją.
Krem
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie razem miksujemy. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Dwie połówki odkładamy a resztę kroimy w kostkę, dodajemy do kremu i mieszamy szpatułką.
Na dolny blat ciasta wykładamy krem tworząc kopułę i zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Składanie
Na kremie, na około układamy trójkąciki z ciasta zostawiając między nimi przerwy, aby widać było krem i lekko dociskamy. Środek ciasta posypujemy cukrem pudrem a na wierzchu układamy odłożone dwie połówki brzoskwini pokrojone z plasterki. Smacznego :)
zbysiowa
Nina W.
misia5
iziona
Hrabina w kuchni
gosia47-47
dagita
marietta
Kniejson