SUPERPRZEPIS

Kilimandżaro z brzoskwiniami

  • 9
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Kilimandżaro z brzoskwiniami Więcej zdjęć (3)

Niedawno zobaczyłam w sklepie gotowca w pudełku do przygotowania w domu. Od razu wiedziałam że zrobię zdrowszą, domową wersję tego efektownego ciasta.

Składniki:

Kilimandżaro z brzoskwiniami

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki kakao extra ciemne
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Krem:

Sposób przygotowania:

Kilimandżaro z brzoskwiniami
Ciasto:

Masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnuszku do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną masę czekoladową miksujemy dokładnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i za pomocą szpatułki mieszamy z ciastem. Gotową masę wylewamy do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem i obsypanymi bułką tartą. Masa jest dość gęsta, dlatego przy wylewaniu rozprowadzamy ją bardziej na boki a na środku robimy mały dołek, dlatego aby nie urosła zbyt duża górka. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Zimne ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy na dwa blaty przy czym dół powinien mieć 2/3 wysokości a góra 1/3.

Przygotowanie wierzchu

Kilimandżaro z brzoskwiniami
Zdjęcie do przepisu - Kilimandżaro z brzoskwiniami - dagita

Górny blat przekrawamy na pół, następnie na ćwiartki a każdą ćwiartkę na 3 części otrzymując w ten sposób 12 trójkącików. Jeśli w środku się troszkę pokruszy to nie szkodzi - zostanie zakryte dekoracją.

Krem

Kilimandżaro z brzoskwiniami
Zdjęcie do przepisu - Kilimandżaro z brzoskwiniami - dagita

Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie razem miksujemy. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Dwie połówki odkładamy a resztę kroimy w kostkę, dodajemy do kremu i mieszamy szpatułką.
Na dolny blat ciasta wykładamy krem tworząc kopułę i zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.

Składanie

Kilimandżaro z brzoskwiniami
Zdjęcie do przepisu - Kilimandżaro z brzoskwiniami - dagita

Na kremie, na około układamy trójkąciki z ciasta zostawiając między nimi przerwy, aby widać było krem i lekko dociskamy. Środek ciasta posypujemy cukrem pudrem a na wierzchu układamy odłożone dwie połówki brzoskwini pokrojone z plasterki. Smacznego :)