jadzia

jadzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Kisielowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z podanych składnikow upiec ciasto.Zimne przekroić i przelozyc kremem.

Kisielowiec

Składniki:

Kisielowiec

 

  • 2 kisiele o smaku np. cytrynowym
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1łyżka maki pszennej
  • 3łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania blaszki do pieczenia
  • bułka tarta do posypania blaszki
  • krem:
  • galaretka np. o smaku cutrynowym
  • 1,5 szkl. śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Kisielowiec
Jajka ubić z cukrem(polecam mikserem )kisiel,połaczyć z maka przenną i ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczna mieszjąc łyżka.Przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 ,piec okolo 30 min.Ostudzić. KREM: galaretke rozpuscic w niecałej szklance wody.Śmietane ubić z cukrem pudrem,dodać schlodzona galaretke. Zimne ciasto przelozyć kremem.Na wierzch można polukrować lub posypać pudrem albo udekorowć polewa czekoladowa w/g wlasnego uznania.