Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kiszona kapusta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

jeżeli wycieknie sok podczas fermentacji to należy go uzupełnić, lekko osoloną przegotowaną wodą.

Kiszona kapusta z grzybami

Składniki:

Kiszona kapusta z grzybami

 

  • 4 kg kapusty białej
  • 50 dag grzybów gąsek zielonych
  • 50 dag marchwi
  • 8 dag soli
  • 2 dag kminku
  • 15 dag owoców jałowca
  • 2 baldachy kopru

Sposób przygotowania:

Kiszona kapusta z grzybami
Grzyby gąski dokładnie oczyścić i umyć, osączyć, obgotować , odcedzić i pokroić w paski. Kapustę oczyścić, poszatkować. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Gąski i marchew oraz przyprawy połączyć razem. Kapustę wkładać do garnka kamiennego, przesypywać grzybami i marchewką i ubijać drewnianą pałką. Przykryć i odstawić do ukiszenia. Po ukiszeniu przełożyć do małych słoi i pasteryzować.