Sposób przygotowania:
Kiszone pomidory
Pomidory umyć, osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać. Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyć pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można słoiki wynieść np. do piwnicy. Takie pomidory podajemy na przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę tak jak z kiszonych ogórków. Ilość składników na m/w 5 słoików o poj. 0,9l.
Doro
Pyza
Natala1210
Babciagramolka
msewka
Koktajlowe są zbyt miękkie i wyjdzie papka.Robiłam i wcale zbyt dlugo nie pasteryzowałam ,ale Twój przepis mi pasuje.
Pyza
msewka
Faktycznie nie doczytałam dokładnie.Ale i tak wydaje mi się,że koktajlowe są zbyt miękkie.
Bahus