Sposób przygotowania:
Kiszony czerwony barszcz
Na początku robimy zakwas. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki. Wkładamy do wielkiego słoja i zalewamy, 2 litrami, przegotowanej, letniej, lekko osolonej wody. Dwa ząbki czosnku obieramy i wraz ze skórkami chleba wkładamy do słoja. Słój przykrywamy gazą, obwiązujemy i odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce. Następnie usuwamy powstałą na powierzchni pianę. Zakwas przecedzamy. Robimy barszcz- grzyby zalewamy wodą i moczymy około godziny. Z warzyw i 2 litrów wody gotujemy wywar. Dodajemy 2 szklanki zakwasu i 2 roztarte ząbki czosnku i szklankę wywaru grzybowego. Doprawiamy solą, pieprzem , cukrem oraz majerankiem, sokiem z cytryny. Podgrzewamy, ale nie gotujemy.