edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Kiszony kalafior

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiszony kalafior dobrze smakuje zarówno sam, jak i w różnego rodzaju sałatkach. Jest łatwy w przygotowaniu i zdrowy tak jak każda kiszonka, więc warto go spróbować pomimo intensywnego zapachu.

Kiszony kalafior

Składniki:

Kiszony kalafior

 

Sposób przygotowania:

Kiszony kalafior
Kalafiora podzielić na małe różyczki, dokładnie umyć. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w plasterki albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Duży słoik wyparzyć. Kalafiora ułożyć ściśle, wciskając pomiędzy różyczki rozdrobnioną marchewkę i przyprawy.

Wodę (najlepiej źródlaną) zagotować, wymieszać z niejodowaną solą biorąc 1 łyżkę na litr wody i przestudzić. Solanką zalać kalafiora tak, aby był całkowicie przykryty, zakręcić słoik.

Słoik dobrze jest wstawić do jakiejś miseczki, ponieważ początkowo, podczas burzliwej fermentacji płyn może z niego troszkę wykipieć. Po czterech dniach można już spróbować czy kalafior jest wystarczająco kwaśny.