Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Klasyczna biala bulgarska z cukinia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zupe bulgarska przyrzadzalam wielokrotnie, znajomym rowniez smakowala. Ostateczny smak nadaja zupie vegeta i curry

Klasyczna biala bulgarska z cukinia

Składniki:

Klasyczna biala bulgarska z cukinia

 

  • 1 litr rosulu z kury, albo bulionu warzywnego
  • 2 sredniej wielkosci cukinie,
  • 2 sredniej wielkosci marchewki,
  • 1 spora cebula,
  • 250ml jogurtu naturalnego,
  • 250ml mleka,
  • 1 jajo,
  • 1/2 szklanki ryzu,
  • sol, pieprz, vegeta i curry

Sposób przygotowania:

Klasyczna biala bulgarska z cukinia
Warzywa obieramy i myjemy. Cebule kroimy na kosteczke, marchew w paski, a cukinie w wieksze kostki. Do garnka, w ktorym jest rosól, wrzucamy cebule, marchew i cukinie, odrobine soli i zagotowujamy. Po zagotowaniu dodajemy przeplukany ryz, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 25 minut. Dodajemy 250ml mleka (najlepiej tlustego), zagotowujemy. Odstawiamy z palnika i dodajemy jajeczny jogurt, vegete, curry i pieprz. To vegeta i curry nadaja zupie ostatecznego smaku. W miseczce roztrzepujemy jajo i laczymy je z jogurtem. Dodajemy do zupy i mieszamy. Gotowe. Mozna dodac koperek. Nie ma koniecznosci zagotowywania zupy, nigdy tego nie robie, ale oczywiscie mozna.