Sposób przygotowania:
Klasyczna drożdżówka z kruszonką
Drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Czekamy aż wyrosną. W tym czasie do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy połowę mąki. Podrośnięty rozczyn wlewamy do miski i mieszamy. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Klarujemy masło i studzimy je. Żółtka ucieramy z cukrem. *** Do podrośniętego ciasta dodajemy resztę przesianej mąki, żółtka z cukrem, stopione ostudzone masło, sól i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Przygotowujemy formę - smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy mąką. *** Robimy kruszonkę z roztopionego ciepłego jeszcze masła, mąki i cukru. *** Przekładamy ciasto do formy. Blacha może być wypełniona maksymalnie do połowy wysokości. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając czystą bawełnianą ściereczką. *** Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny. Na początku nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Jeśli możemy, w trakcie podglądamy przez szybę. Jak ciasto się zarumieni, a do końca pieczenia jeszcze jest trochę czasu, nakrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia lub folią aluminiową, żeby kruszonka się nie przypaliła. Pieczemy do suchego patyczka (zazwyczaj godzina wystarcza).